Meny

Ombyggnation

Arvet efter Axel Lillie d.ä och Christina Mörner blev klart 1665 och Löfstad tillföll sonen Axel Axelsson Lillie (1637-1692). Samma år – 1665 – gifte han sig med Maria Elisabeth Stenbock (1650-1693) och gav henne Löfstad slott i morgongåva. Maria Elisabeth Stenbock föddes 1650 och vara bara 15 år gammal när hon gifte sig med Axel. Året därpå föddes parets första barn – en son som fick namnet Axel Johan Lillie. För den nya generationen Lillie verkade slottet omodernt så makarna satte igång en ombyggnation av slottet.

Skötseln av slottet

Som ägare till Löfstad slott var Maria Elisabeth mycket engagerad i skötseln och driften av slottet. Brev till bland annat förvaltare, byggmästare, fogdar, arkitekter och befallningsmän är ofta undertecknade av henne. Från 1670-talet verkar det som att Maria Elisabeth vistades mer frekvent på Löfstad. En inventarieförteckning från 1677 tyder bland annat på det. Hon bodde då i norra flygeln där rum som Grevinnans och Grevens kammare nämns.

Inredning av ett påkostat hem

1686 tycks den stora byggnaden vara klar utvändigt, men invändigt fanns fortfarande en del att göra. Det var ett påkostat hem som skulle inredas. I inventarieförteckningen från 1689 står det att läsa att sex rum var klädda med vävda tapeter, sammanlagt 40 st. I tre av rummen var det gyllenläder på väggarna. I en omfattande förteckning över silverföremål nämns bland annat sex handfat med tillhörande kannor och fjorton drivna och delvis förgyllda ljusstakar.

Överhovmästarinna 

1689 testamenterade Maria Elisabeth 12.000 daler kopparmynt till Kimstad kyrka. Som tack för donationerna fick Löfstads kommande ägare patronatsrätt i Kimstad församling. Maria Elisabeth var ända till slutet av sin levnad överhovmästarinna och nära vän till drottning Ulrika Eleonora d. ä.

Axel Lillie d.y. avled i maj 1692 och Maria Elisabeth Stenbock dog i september 1693.