Meny
Ljungs slott, foto: Kent Pils
Ljungs slott, foto: Kent Pils

Ljungs slott

Ljungs slott uppfördes i slutet av 1700-talet av Axel von Fersen d.ä. Arkitekt var Jean Eric Rehn. Det är vackert beläget i en engelsk park mellan Göta kanal och Motala ström. Minnen från det förflutna har dröjt sig kvar i de omöblerade rummen där mycket finns bevarat från själva byggnadstiden. Sommartid väcks slottet till liv. Föreningen Ljungs Slotts Bevarande arrangerar bland annat utställningar, konserter, teaterföreställningar och visningar av slottet med guider i tidstrogna kläder.

Café och slottsbod. Öppet: slutet juni-september. Grupper efter överenskommelse.

www.ljungsslott.com

Ekenäs slott

Ekenäs slott 

Det mytomspunna Ekenäs slott med sina tinnar och torn ligger beläget uppe på en klippa och blickar ut över den forna sjön Teden. Slottet byggdes på 1630-talet som säte för adelsfamiljen Banér och inne i slottet finns idag inredning från flera århundraden samt medeltida källarutrymmen. Ekenäs slott är idag privatägt och inte bebott, men det händer ibland att tidigare invånare på slottet gör sin närvaro påmind...

Slottsparken är öppen året runt. Slottet är öppet sommartid. Årligen Riddarspel i maj och julmarknad i november. Spökvandringar under hösten. 

www.ekenasslott.se  

Vadstena slott

Vadstena slott 

Vadstena Slott är nordens bäst bevarade renässansslott. Från början uppfördes slottet som försvarsanläggning 1545 i syfte att skydda Stockholm från eventuella danska och småländska attacker. Under senare hälften av 1500 – talet byggdes fästningen om till ett modernt renässanspalats med påkostad, furstlig miljö till kungasonen Magnus. På slottet har vi guidningar, med historiskt klädda guider, för enskilda besökare och förbokade grupper året om och under sommaren ett större guidningsprogram och borggårdsarrangemang. Besök även slottsboden, vår butik, där vi har varor både med och utan slottsanknytning för vuxna och barn.

För mer information och för att se det fullständiga programmet med evenemang, öppettider och guidningar gå in på hemsidan. Det finns även möjlighet att hyra lokaler på slottet för bröllop, fest eller konferens.

Slottet förvaltas av SFV. Telefonnummer: +46 (0) 143- 62 16 00

www.vadstenaslott.se

Linköpings slott

Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum

Linköpings slott uppfördes ursprungligen som biskopsgård vars äldsta delar är från 1100-talet. På museet berättar vi om slottets, stadens och domkyrkans historia. På våra pekskärmar kan du digitalt utforska slottets olika byggnadsepoker. I skattkammaren visas Domkyrkans föremål, silver, medeltida textilier och Vadstenabroderier. I vår garderob får man prova medeltida kläder. På översta våningen berättas om Sveriges sista inbördeskrig - ”Slaget vid Stångebro” och dess efterspel - Linköpings blodbad våren 1600.

Besök hemsidan för bokning av grupper, konferenser, bröllop och fester året runt. 

www.lsdm.se

Bjärka Säby slott

Bjärka Säby slott 

Nya slottet ligger vackert beläget i norra Europas bäst bevarade eklandskap, ca 3 mil söder om Linköping mellan sjön Rängen och Kindakanal. Den engelska parken inramar slottet där man kan ströva fritt och njuta av den vackra naturen, ta ett dopp vid badplatsen eller sitta och se solnedgången på en av de många parkbänkarna. Slottet har ett eget kapell där man kan boka vigsel eller gå på en av de många gudstjänsterna som erbjuds. Besökaren får uppleva interiörer med konst, möbler och inredning från 1600-talet till nutid i de smakfullt inredda rummen. Här kan man bo kungligt och äta gott i slottets festvåning, njuta av konserter i rotundan eller gå en guidad tur.

Bed & Breakfast erbjuds i mån av plats året om, guidningar juni-augusti eller gruppbeställningar. Sommarkafé med bröd från eget slottsbageri är öppet maj till augusti. Bokning av grupper, konferenser, bröllop,
fester året runt. Ägare Pingstkyrkan Linköping. 

 www.nyaslottet.se 

Charlottenborg slott

Charlottenborgs slott

På Charlottenborgs slott, vackert beläget invid Motala ström, kan du ta del av spännande utställningar med avstamp i stenåldern. Många av de sällsynta fynd som gjorts under utgrävningarna vid strömmen finns att se i slottets utställningar. Här finns bland annat föremål av trä, horn och ben som trots sina 8 000 år är mycket välbevarade.

Tack vore modern DNA-teknik kan vi på Charlottenborgs slott presentera två återskapade stenåldersindivider. Här kommer man verkligen stenåldern inpå livet. På slottet visas också träsniderier av Sophia Isberg (1819-1875) – en Motalakonstnär vars sinne för detaljer och hantverksskicklighet fortsätter att väcka häpnad i våra dagar.

Charlottenborgs slott har en lång historia. Det byggdes av Ludwig Weirich Lewenhaupt och stod färdigt 1652. Slottet namngavs efter hustrun Charlotte von Hohenlohe-Neuenstein. Under 1700-talets mitt genomgick slottet stora förändringar; dåvarande ägaren Carl Gustaf Boije av Gennäs hade låtit installera stora vattenkar för att odla karpfiskar. En kall vinter frös karen sönder med en stor översvämning som följd. 1790 såldes Charlottenborgs slott till Israel Lagerfelt, som lät genomföra en omfattande renovering. På 1890-talet utförde konstnären Carl-Erik Törner flera väggmålningar som finns att se än idag.

www.motala.se/museum