Det är nämligen på Anna-dagen man ska lägga lutfisken i blöt, så att den hinner få rätt konsistens till julafton, men det är också dagen då man för första gången får provsmaka julölen.
– Anna den granna, hon kommer med kanna, säger man och bjuder hem släkt och grannar för provsmakning. Det kunde ibland bli ganska blöta tillställningar då i stort sett de flesta bryggde sin egen öl.
På många platser anser man också vid den här tiden att Anna-dagen är lämplig för julbyk och julbak, så att så mycket av förberedelserna som möjligt är klara inför den stundande högtiden. Men byk och bak hanns nog inte med på samma dag, då de innebär tunga arbetsmoment.
Direkt efter Anna-dagen är det sedan dags att ta sig an ljusstöpningen. Då stöper man inte bara sina juleljus utan passar på att stöpa alla de ljus man tror sig behöva inför det nya året. Det nya årets ljus välsignas sedan på Kyndelsmäss den 2:a februari, då julen i kyrklig bemärkelse når sitt slut.
På ett gods som Löfstad, behövde man stöpa många ljus till alla rum, ljuskronor och ljusstakar, så här finns en stor ställning att använda vid ljusstöpningen, så att man kunde göra många på en gång.
Likaså är Anna-dagen en viktig dag vad gäller väderförutsägelser. Om det snöar på Anna-natten, så kommer snön bli liggande länge och väl, heter det.
Vi får väl se om bondepraktikan håller vad den lovar i år… Så glöm inte bort att notera eventuell nederbörd där du bor. 😉