Lucka 18 – Julgotter

Att unna sig något extra sött och gott på julen hör traditionen till, och från början betyder det oftast att man sparar sina finaste äpplen och hasselnötter till jul. I fattiga hem där man inte har tillgång till dessa varor, händer det att man slår in potatis i färgat silkespapper för att likna äpplen.

Efter 1846 års näringsfrihetslag kommer så karamellgummorna, som på marknader och i bodar säljer hemkokade polkagrisar, brända mandlar och ingefärskonfekt m.m. De blir ett mycket uppskattat tillskott i stad och på land.

Julgranskaramellerna, inslagna i kulört silkespapper och ofta dekorerade med ett bokmärke, kommer på 1870-talet, och innehåller då ofta bara en bit söt kristyr, men kan också innehålla en karamell eller kola.

De kommer med införandet av julgranen, då karamellerna redan från början är tänkta som en slags skådebröd att ha i den, så länge julen varar. De pappersklädda godsakerna bidrar så småningom också till införandet av de julgransplundringar som blir vanliga vid sekelskiftet och finns ännu.

Kristyrfigurer blir också populära vid sekelskiftet 1800/1900, ofta dekorerade med tyska stycken som bokmärken då kallas. De smakar mest bara socker, men är ofta vackert spritsade i olika former och kulörer och erbjuder något litet sött att suga på.

Formpressade marsipanfigurer till jul och andra högtider kommer redan på 1600-talet, och då som konfekt för de välbeställda. Att de är mycket populära för sin tid vittnar de klagomål om som kommer efter att de förbjuds i en så kallad överflödsförordning från 1664.

Under lång tid är det bara sockerbagare och konditorer som framställer marsipanfigurer för hand till de stora helgerna, men under början av 1900-talet börjar de stora konfektyrindustrierna ta över produktionen.

I brist på bevarat recept på någon av Löfstads egna julgotter, delar vi istället här med oss av ett läckert recept från värdshuset på Löfstad:

Värdshusets saffranskola med flingsalt

C:a 60 st kolor

Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk honung
1 g saffran

Gör såhär:
Smält smöret i en panna. Tillsätt grädde, sirap, socker, honung och vaniljsocker. Rör om och koka på medelvärme till temepraturen är 125°C (använd termometer eller gör kulprov).

Ta i saffran och häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, c:a 20 x 30 cm. Strö över lite flingsalt.

Låt stelna och klipp i bitar.

Slå in i smörpapper/godispapper, om du önskar.

Ät och njut!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Om Cookies

Cookies är en liten textfil som läses in i datorns minne eller lagras som filer på datorn för att förbättra användningen och upplevelsen av webbplatsen. Enligt svensk lag informerar vi om vilka cookies som används samt deras syfte på vår webbplats.

Östergötlands Museum använder sig inte av cookies för att analysera internetbeteende på individuell nivå. Däremot används cookies för att förbättra besöksupplevelsen, och för hemsidans säkerhet samt besöksstatistik till webbplatsen.

Om du inte vill att din dator tar emot och lagrar cookies kan du justera säkerhetsinställningarna i din webbläsare (till exempel Firefox).

Läs mer om cookies hos Post & telestyrelsen