På Löfstad finns stora linneskåp med glänsande damastdukar i många mönster, flera av dem formgivna och vävda av husmamsell Alma Blomberg, slottets sista mamsell, under Emilie Pipers tid.
Dukarna ska vara nymanglade och glasblanka, med skarpa mangelveck. Till dem hör linneservetter, som också manglas och stärks för att kunna åstadkomma de stiligaste av servettbrytningar.
Porslinet man dukar med till fest under familjen Pipers tid, är ofta den så kallade Ängsöservisen från 1800-talets andra hälft – ett arvegods från greve Axel Mauritz Piper.
Den är av vitt böhmiskt benporslin med guldkant och den piperska familjens monogram med två motställda P:n. Enligt fröken Emilie Pipers syster Sofie, används den enbart vid högtidliga tillfällen.
Till den hör en lika stor uppsättning glas och karaffer för olika drycker. Även dessa är försedda med det piperska monogrammet och kommer också från Böhmen.
Besticken som är i äkta silver, tas fram ur sina schatull, putsas och läggs med precision ut vid varje kuvert. De bär alla en stämpel med det piperska familjevapnet. Det är viktigt med ordning.
Till detta har man sedan diverse bordsuppsatser för kryddor och smaksättning, samt dekorationer av olika slag så att det blir så festligt som möjligt.
Hur dukar du till jul?