Själva rimmet som diktpraktik börjar i arabiskan, dyker upp i Europa på 300-talet och torde via medeltidens ballader sedan ha landat i Norden. När det gäller julrelaterade rim så delas de i två kategorier: grötrim och julklappsrim. Båda dessa driver ofta med en sak eller en person.
På julklapparna är rimmen ofta personinriktade, medan grötrimmen är av mer generell karaktär och med ett samhällskritiskt anslag. De vassare rimmen är då vanligare i bondesamhället, och i borglighetens 1800-tal faller mycket av detta bort.
Att dikta kring presenter i allmänhet är en praktik som kan spåras tillbaka till antiken. I det gamla Rom ger man varandra nyårsgåvor, då gärna ackompanjerade av en liten vers. Dock inte på rim.
Att dikta kring sin klapp är inte helt utan utmaningar, och kan till och med kännas näst intill omöjligt. För den som behöver hjälp så dök det under 1800-talet upp en ny litterär genre, nämligen julrimsböcker! I en av dem, som utkommer 1939 finns inte mindre än 8860 olika rim ordnade efter typ av julklapp!
Författaren Emil Burefeldt meddelar att man gör bäst i att först hitta på rimmet och sedan köpa julklappen. Han är också vänlig nog att erbjuda julklappstips, som att man till en finansminister gärna kan skaffa en slagruta!